zdrowe i ważne

w zdrowym ciele zdrowy duch

,,Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra

liwki

Wszystkie gatunki śliwek mają podobne wartości odżywcze. Zawierają witaminy C i P (rutyna), z grupy B (wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie) oraz beta-karoten. Składniki mineralne występujące w śliwkach to potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor.
Bardzo wartościowe są też śliwki suszone - zawierają kilkakrotnie więcej witaminy A i błonnika pokarmowego niż surowe owoce. Ale uwaga, mają prawie trzy razy więcej kalorii!
Śliwki działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, przez co zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. To korzystne dla układu pokarmowego działanie zawdzięczamy dużej zawartości pektyn w tych owocach. Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody.
Dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Szczególnie ważne dla kobiet, jest to że śliwki spowalniają proces starzenia się skóry.